Nerazvrščeno

Nosečnostna sladkorna bolezen je stanje, s katerim se v zadnjih letih srečujemo pogosteje, kot kdaj koli poprej. Spremenjene smernice zdravljenja, dosledno presejanje in potek obravnave je drugačen kot pred desetletji. Pacientke in njihovi partnerji zahtevajo drugačen način obravnave, sodoben in čuječ. Zdravstveni strokovnjaki iščemo načine dela, da stanje nosečnostne sladkorne bolezni ne bi bilo preveliko breme, a vendar si želimo, da po porodu informacije o zdravem življenjskem slogu ne bi bile kar čez noč pozabljene. Obvladovanje prevalence sladkorne bolezni tipa 2 je v tem segmentu velik družbeni izziv.

Pridružite se nam, saj bomo na okrogli mizi skušali iskati poti k zagotavljanju večje enakosti. Če boste z nami, boste del teh vizij tudi vi!

Organizator: Sekcija medicinskih sestre in zdravstvenih tehnikov v endokrinologiji

Termin: 16.05.2019

Tema: Nosečnostna sladkorna bolezen, zagotavljanje enakosti in prihodnji izzivi

Lokacija: Ljubljana, Four points by Sheraton, predavalnica Martina Krpana

Program: http://www.zbornica-zveza.si/sl/strokovna-srecanja/nosecnostna-sladkorna-bolezen-zagotavljanje-enakosti-prihodnji-izzivi

Prijave: https://register-clani.zbornica-zveza.si/prijava/Default.aspx

Kotizacija: 95€ za člane, za nečlane 190€

XLVI. Podiplomska šola za zdravnike

by Iztok Štotl on

Organizator: Slovensko osteološko društvo

Termin: 10-11.05.2019

Lokacija: UKC LJ, Zaloška cesta 7, 1000 Ljubljana; Predavalnica I.

Prijave: diabetessola@gmail.com

Kotizacija: Brezplačno.

PROGRAM

Petek 10. maj 2019

12.00 – 12.15 Registracija udeležencev

12.15 – 12.30 Uvod v šolo

Sklop I

12.30-12.50 M. Ravnik: Oblak Klasifikacija, etiopatogeneza, diagnostika

12.50-13.20 A. Skvarča: Nefarmakološko zdravljenje

13.20-14.00 A. Skvarča: Zdravljenje hiperglikemije z zdravili

14.00-14.20 I. Štotl: Hipoglikemija

14.20-14.30 ODMOR

Sklop II

14.30-14.50 M. Ravnik: Oblak Psihološka oskrba

14.50-15.10 M. Tomažič: Samokontrola

15.10-15.30 Š. Volčanšek: Mikrovaskularni zapleti sladkorne bolezni

15.30-15.50 D. Pongrac Barlovič: Preprečevanje makrovaskularnih zapletov

15.50-16.10 ODMOR

Sklop III

16.10-16.30 N. Gregorič: Obravnava arterijske hipertenzije in dislipidemije

16.30-16.50 Š. Volčanšek: Spremljanje urejenosti glikemije v ambulantni obravnavi

16.50-17.10 M. Tomažič: Obravnava sladkornega bolnika v ambulanti splošne medicine

17.10-17.40 V. Urbančič: Rovan Diabetična noga

Sobota, 11. maj 2019

DELAVNICE

Sklop I

8.00 – 9. 00 Svetovanje prehrane

(A – M. Bohnec, B – J. Klavs, C – M. Tomažin Šporar)

9.00 – ­­­10.00 Samokontrola

(A – B. Žargaj, B – M. Cajhen, C – K. Vovk)

Sklop II

10.00 – 11.00 Peroralno zdravljenje 1

(A – J. Zaletel, B – S. Ferjan, C – M. Ravnik Oblak)

11.00-11.20 ODMOR

11.20 – 12.20 Peroralno zdravljenje 2 in inkretini

(A – I. Štotl, B – D. Pongrac Barlovič, C – M. Ravnik Oblak)

12.20 – 13.20 Zdravljenje z insulinom

(A – A. Skvarča, B – V. Urbančič Rovan, C – M. Tomažič )

13.20 – 14.20 Sladkorni bolnik v posebnih okoliščinah

(A – A. Skvarča, B – M. Tomažič, C – M. Vrtovec)

14.20-15.00 ODMOR

Sklop III

15.00 – 15.30 Diabetična noga s prikazom primerov

(A ­– V. Urbančič Rovan, B – S. Ferjan, C – M. Lunder)

15.30 – 16.00 Celostna obravnava bolnika s sladkorno boleznijo tipa 2

(A – M. Lunder, B – N. Gregorič, C – J. Zaletel)

Najem razstavnega prostora:

Najem 1 m2 razstavnega prostora ob dogodku za 2 dni znaša 1000 EUR + DDV.

Šola ščitnice 2019

by Iztok Štotl on

Tudi letos vas vabimo na podiplomsko šolo za zdravnike o boleznih ščitnice, ki bo 10. in 11.5.2019 v Logarski dolini.

Podiplomska šola je namenjena vsem zdravnikom, ki želijo poglobiti znanje o prepoznavanju in zdravljenju ščitničnih bolezni ter o vodenju bolnikov s ščitnično boleznijo.

Program srečanja.

Število udeležencev je omejeno na 30. Kotizacija znaša 100 EUR. Kotizacija vključuje predavanja, gradivo, bivanje in prehrano.

Prijavite se do 30. aprila 2019 izr. prof. dr. Simoni Gaberšček, dr. med., na elektronsko pošto simona.gaberscek@gmail.com. Po potrditvi prijave nakažite kotizacijo na račun:

Slovensko združenje za nuklearno medicino, transakcijski račun 020140253200422

Simona Gaberšček

8. DiaMind

by Iztok Štotl on

Vabimo vas, da se v čim večjem številu udeležite naslednjega že 8. DiaMind-a, ki bo 4. aprila 2019. Tema sedaj ni več skrivnost, je odmevna in predvsem ZELO NAPREDNA, kot so bile še vse doslej.

Govorili bomo o jeziku, ki ga uporabljamo v pogovoru z našimi ljudmi s sladkorno boleznijo (ZELO VROČA TEMA V DIABETESU TUDI V TUJINI); še več, raziskovali bomo govorico telesa pri ljudeh s sladkorno boleznijo in predvsem govorico našega lastnega telesa v terapevtskem odnosu! O tem še nismo govorili, kaj šele ‘trenirali’ kako odzive lastnega telesa konstruktivno uporabiti pri vsakodnevnem delu. Obenem bomo videli in skušali dognati, kaj se lahko (praktičnega!) naučimo od ljudi s sladkorno boleznijo in morda doslej na to nismo bili pozorni ! V svoji sredi bomo pozdravili dve strokovnjakinji, ki ju na DiaMind-u še nismo srečali in ki sta vsaka na svojem področju vodilni strokovnjakinji in profesorici psihiatrije oziroma klinične psihologije: to sta Maja Rus Makovec iz Univerze v Ljubljani in Julie Wagner iz University of Connecticut Health Center, ZDA.

PRIPRAVITE SE NA SVOJEVRSTNO DOŽIVETJE!

Informacije in program srečanja.

Tečaj bo potekal v kletni predavalnici v ambulantnih prostorih kliničnega oddelka za Diabetes (nekdanja Pediatrična klinika), Vrazov trg 1. Kotizacije ni.   Prijave sprejemamo do dopolnitve mest na e-naslov: nadan.gregoric@kclj.si ali preko portala ZZS.

Preliminarni program

18.3.2019 (ponedeljek)

8:00-8:30 (30 min): Uvod, uvodni kolokvij (N. Gregorič)
8:30-9:00 (30 min): Diagnoza in klasifikacija sladkorne bolezni (M. Ravnik Oblak)
9:00-9:30 (30 min): Nefarmakološka terapija in edukacija (I. Štotl)
9:30-10:30 (60 min): Peroralna terapija in zdravljenje z zdravili, ki delujejo na inkretinski sistem (N. Gregorič)
10:30-11:00 (30 min): ODMOR
11:00-12:00 (60 min): Vrste insulinov in njihove lastnosti. Tehnični pripomočki in predpisovanje. Načini trajnega zdravljenja z insulinom (M. Vrtovec)
12:00-13:30 (90 min): Hiperglikemični sindrom v bolnišnici: urejanje glikemije pri novoodkriti hiperglikemiji, pri sladkorni bolezni, sicer zdravljeni s peroralnimi zdravili, oziroma z insulinom. Sladkorna bolezen in operativni poseg. (M. Vrtovec)
13:30-14:00 (30 min): ODMOR
14:00-15:00 (60 min): Diabetična ketoacidoza, diabetični aketotični hiperosmolarni sindrom (N. Gregorič)
15:00-16:00 (60 min): Bolnik s sladkorno boleznijo v urgentni internistični ambulanti. Ukrepanje pri hipoglikemiji. (M. Tomažič)

19.3.2019 (torek)

14:00-15:00 (60 min): Reševanje primerov z udeleženci (S. Ferjan)
15:00-15:30 (30 min): Posebnosti hospitalne obravnave bolnika s sladkorno boleznijo tipa 1 (A. Skvarča)
15:30-16:00 (30 min): S steroidi povzročena sladkorna bolezen (M. Vrtovec)

20.3.2019 (sreda)

14:00-14:30 (30 min): Hospitalna diabetološka konziliarna služba + primeri. (Š. Volčanšek)
14:30-15:00 (30 min): Odpust bolnika s sladkorno boleznijo iz bolnišnice in ambulantna oskrba (M. Lunder)
15:00-15:00 (30 min): Urejanje glikemije v intenzivni enoti in perioperativno. (N. Gregorič)
15:30-16:00 (30 min): Reševanje primerov (N. Gregorič)
16:00-16:30 (30 min): Preizkus znanja in diskusija (N. Gregorič)

ORGANIZATOR: KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, UKC Ljubljana
VODJA TEČAJA: Nadan Gregorič

Gradiva za tečaj:

– Nefarmakološka terapija in edukacija

– Peroralna terapija in zdravljenje z zdravili, ki delujejo na inkretinski sistem

Insulinske sheme

Hiperglikemični sindrom v bolnišnici

Sladkorni bolnik in operacija

Bolnik se ne hrani

Diagnoza in etiologija sladkorne bolezni

Multifatorsko zdravljenje sladkorne bolezni

Akutni zapleti sladkorne bolezni

Erektilne motnje

Posebnosti hospitalne obravnave bolnika s sladkorno boleznijo tipa 1

Tečaj bo potekal v kletni predavalnici v ambulantnih prostorih kliničnega oddelka za Diabetes (nekdanja Pediatrična klinika), Vrazov trg 1. Kotizacije ni.
 
Prijave sprejemamo do dopolnitve mest na e-naslov: nadan.gregoric@kclj.si ali preko portala ZZS.

Preliminarni program

19.11.2018 (ponedeljek)

8:00-8:30 (30 min): Uvod, uvodni kolokvij (N. Gregorič)
8:30-9:00 (30 min): Diagnoza in klasifikacija sladkorne bolezni (M. Ravnik Oblak)
9:00-9:30 (30 min): Nefarmakološka terapija in edukacija (I. Štotl)
9:30-10:30 (60 min): Peroralna terapija in zdravljenje z zdravili, ki delujejo na inkretinski sistem (J. Zaletel)
10:30-11:00 (30 min): ODMOR
11:00-12:00 (60 min): Vrste insulinov in njihove lastnosti. Tehnični pripomočki in predpisovanje. Načini trajnega zdravljenja z insulinom (V. Urbančič)
12:00-13:30 (90 min): Hiperglikemični sindrom v bolnišnici: urejanje glikemije pri novoodkriti hiperglikemiji, pri sladkorni bolezni, sicer zdravljeni s peroralnimi zdravili, oziroma z insulinom. Sladkorna bolezen in operativni poseg. (V. Urbančič)
13:30-14:00 (30 min): ODMOR
14:00-15:00 (60 min): Diabetična ketoacidoza, diabetični aketotični hiperosmolarni sindrom (N. Gregorič)
15:00-16:00 (60 min): Bolnik s sladkorno boleznijo v urgentni internistični ambulanti. Ukrepanje pri hipoglikemiji. (M. Tomažič)

20.11.2018 (torek)

14:00-15:00 (60 min): Reševanje primerov z udeleženci (S. Ferjan)
15:00-15:30 (30 min): Posebnosti hospitalne obravnave bolnika s sladkorno boleznijo tipa 1 (A. Skvarča)
15:30-16:00 (30 min): S steroidi povzročena sladkorna bolezen (M. Vrtovec)

21.11.2018 (sreda)

14:00-14:30 (30 min): Hospitalna diabetološka konziliarna služba + primeri. (Š. Volčanšek)
14:30-15:00 (30 min): Odpust bolnika s sladkorno boleznijo iz bolnišnice in ambulantna oskrba (M. Lunder)
15:00-15:00 (30 min): Urejanje glikemije v intenzivni enoti in perioperativno. (N. Gregorič)
15:30-16:00 (30 min): Reševanje primerov (N. Gregorič)
16:00-16:30 (30 min): Preizkus znanja in diskusija (N. Gregorič)

ORGANIZATOR: KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, UKC Ljubljana
VODJA TEČAJA: Nadan Gregorič

Gradiva za tečaj:

– Nefarmakološka terapija in edukacija

– Peroralna terapija in zdravljenje z zdravili, ki delujejo na inkretinski sistem

Insulinske sheme

Hiperglikemični sindrom v bolnišnici

Sladkorni bolnik in operacija

Bolnik se ne hrani

Diagnoza in etiologija sladkorne bolezni

Multifatorsko zdravljenje sladkorne bolezni

Akutni zapleti sladkorne bolezni

Erektilne motnje

Posebnosti hospitalne obravnave bolnika s sladkorno boleznijo tipa 1

Spoštovani kolegi in kolegice, dragi prijatelji,

Kot predsednik Slovenske sekcije za spolno medicino (SSMS), ki deluje pod okriljem Evropskega združenja za spolno medicino (European Society for Sexual Medicine – ESSM) vas imam čast in veselje povabiti na 21. Kongres Evropskega združenja za spolno medicino, ki bo potekal v Ljubljani od 14. do 16. februarja 2019.
Kongres ESSM je največji letni dogodek, ki ga organizira ESSM in pritegne okoli 1500 udeležencev iz vseh koncev sveta. Člani Slovenske sekcije za spolno medicino smo ponosni, da smo uspeli s svojo kandidaturo in pripeljali ta pomemben dogodek v Slovenijo, saj to pomeni ne samo velik strokoven doprinos ampak tudi ozaveščanje širše javnosti o pomembnosti spolnega zdravja, zraven tega pa pomeni priznanje članom SSMS za uspešno strokovno delo na področju spolne medicine v Sloveniji, ne nazadnje pa uvršča tudi Slovenijo na strokovni zemljevid na tem za kvaliteto življenja izredno pomembnem področju medicine. Potrudili se bomo, da bo kongres tako v strokovnem kot tudi na področju izmenjave izkušenj med udeleženci nepozaben dogodek in vas vabimo, da se ga udeležite v čim večjem številu.

Povezava na uradne strani kongresa.

Za lokalni organizacijski odbor
Dejan Bratuš,
Predsednik SSMS

Štipendija za EASD 2018

by Iztok Štotl on

Za tokratno srečanje EASD sta na voljo dve štipendiji s strani podjetja Lilly v vrednosti 5000 EUR. Prijave zbiramo do 8.6.2018, prednost bodo imele prijave s priloženim abstraktom.

Pogoji za prijavo:

  • – specialisti internisti, diabetologi ali zdravniki, ki so na usposabljanju za nadaljno specializacijo v endokrinologiji in diabetologiji
  • – so sposobni razumeti in slediti znanstvenim razpravam v angleškem jeziku

Prijave pošljite do navedenega roka na: andrej.janez@kclj.si

Na naših straneh so odslej na voljo tudi nove slovenske smernice za diagnostiko in zdravljenje diabetične retinopatije:

Smernice za diagnostiko in zdravljenje diabetične retinopatije – priporočila 2017

Smernice za diagnostiko in zdravljenje diabetične retinopatije – Zbornik 2017

Smernice za diagnostiko in zdravljenje diabetične retinopatije nadomeščajo Smernice iz leta 2010.

Priporočila Smernic za diagnostiko in zdravljenje diabetične retinopatije so usklajena z mnenjem članov strokovnega odbora.

Priporočila Smernic za diagnostiko in zdravljenje diabetične retinopatije so bila sprejeta na sestanku Razširjenega strokovnega kolegija za oftalmologijo dne 20. Septembra 2017.

Smernice za diagnostiko in zdravljenje diabetične retinopatije so v celoti objavljene na spletni strani Združenja za oftalmologijo SZD:

http://www.zos-szd.si

Štipendija za EASD 2017

by Iztok Štotl on

Za tokratno srečanje EASD sta na voljo dve štipendiji s strani podjetja Lilly v vrednosti 3400 EUR. Prijave zbiramo do 7.6.2017, prednost bodo imele prijave s priloženim abstraktom.

Pogoji za prijavo:

  • – specialisti internisti, diabetologi ali zdravniki, ki so na usposabljanju za nadaljno specializacijo v endokrinologiji in diabetologiji
  • – so sposobni razumeti in slediti znanstvenim razpravam v angleškem jeziku

Prijave pošljite do navedenega roka na: andrej.janez@kclj.si